Gerhard Van Zandvoort neemt na bijna 40 jaar afscheid bij RBK Group

Een pionier in de wereld van koeltechniek en softwareontwikkeling: Gerhard blikt terug op zijn groei en de ontwikkeling van RBK Group gedurende bijna vier decennia dienstverband

In 1984 betrad Gerhard, als de derde medewerker van RBK Group, de wereld van een bedrijf dat nog in de kinderschoenen stond. Nu, bijna 40 jaar later, neemt hij afscheid van een onderneming die gedurende zijn dienstverband groeide van een handvol toegewijde teamleden tot een organisatie met ruim 75 medewerkers. Zijn reis binnen RBK Group weerspiegelt niet alleen zijn persoonlijke groei, maar ook de opmerkelijke ontwikkeling van het bedrijf zelf. Na bijna vier decennia bij RBK Group gaat Gerhard met welverdiend pensioen.

Gerhards carrière bij RBK begon in 1984 per toeval. Een ongelukkige val van de toenmalige eigenaar opende de deur naar een baan als privéchauffeur. Vanuit deze rol groeide zijn betrokkenheid binnen de koeltechniek en het programmeren van fileerprogramma’s. Gerhard heeft het bedrijf door de jaren heen zien transformeren. Hij herinnert zich nog de overgang van CPM naar DOS en het introduceren van fileerprogramma’s op Urk. In de tussentijd maakte hij een uitstapje richting de administratie omdat daar tekorten waren. ‘’Ik heb eigenlijk van alles gedaan,’’ stelt hij.

Zijn expertise breidde zich uit naar Melsec- en Siemens PLC’s en hij verhuisde meermaals mee met het bedrijf. In 2015 vond Gerhard zijn plek bij FoPro, waar hij zijn laatste dienstjaren doorbracht als Software Engineer.

Wat motiveerde Gerhard om 39 jaar aan RBK Group verbonden te blijven? “In het begin waren we met z’n drieën. Het was leuk, gezellig en het was keihard pionieren,” vertelt hij. Het bedrijf groeide en hij groeide mee. Hij waardeerde de vrijheid en het gevoel van samenwerking. Ook de open bedrijfscultuur en laagdrempeligheid zijn factoren die hebben meegespeeld. Gerhard beschrijft dat ondanks de groei van het bedrijf je nog altijd bij iedereen binnen kan wandelen.

Terugkijkend op bijna 40 jaar bij RBK benadrukt Gerhard de veranderingen in de aard van het werk door technologische vooruitgang. Van handmatig naar oplossen van problemen via de computer. ‘’Hoe vaak we vroeger wel niet naar de elektronicazaak zijn gereden om wat in elkaar te fabriceren. Soldeerwerk, printplaatjes: alles maakten we zelf. Dat kun je je tegenwoordig toch niet meer voorstellen. Toen ik hier begon was het internet nog in opkomst. Het was heel bijzonder dat we een kleurenprinter hadden. Als je iets moest downloaden was het een godswonder als dat lukte. Voor ieder probleem bij een klant stapte je in de auto. Soms was dit probleem te verhelpen door simpelweg de kabel in de computer te steken. Tegenwoordig is 90% van ons werk te verrichten van achter een bureau.’’

Gerhard kijkt uit naar zijn pensioen, waar hij zich zal wijden aan zijn hobby en deels zal werken in het bedrijf van zijn zoon. Zijn advies aan nieuwe medewerkers? “Het is hier een wat lossere cultuur en daar moet je goed mee om kunnen gaan. Ik heb het hier altijd als gezellig en prettig ervaren”, zegt hij.

“Ik denk niet dat ik achter de geraniums terecht kom. Ik ga lekker aan de slag en dan zien we wel wat de toekomst brengt,”

Terwijl Gerhard afscheid neemt van zijn 39-jarige reis bij RBK Group, blijft hij positief naar de toekomst kijken. “Ik denk niet dat ik achter de geraniums terecht kom. Ik ga lekker aan de slag en dan zien we wel wat de toekomst brengt,” besluit hij. Ook zijn er nog een aantal projecten binnen RBK waar Gerhard bij betrokken blijft. ‘’Jullie zijn dus nog niet helemaal van me af’’, vertelt hij lachend. De unieke reis van Gerhard bij RBK Group zal zeker herinnerd worden als een bijzonder hoofdstuk in de geschiedenis van ons bedrijf.