Deel dit artikel met je netwerk

  1. Home
  2. Actueel
  3. Deen-Hobu-test

Deen-Hobu-test

Geschreven door:

Efficiency, kwaliteit en flexibiliteit.
Deze begrippen komen spontaan op bij een bezoek aan het nieuwe bedrijf van vleesveredelaar Deen-Hobu in Almere. „We hebben omstandigheden gecreëerd om optimaal klantgericht te kunnen produceren,” zegt de directie geheel naar zichtbare waarheid.
In het heden wordt geanticipeerd op de toekomst.

Bij de Bouw en de inrichting van het nieuwe deen-hoBu in almere is een aantal Bedrijven Betrokken. de Belangrijkste daarvan zijn:

  • RBK Raadgevend Ingenieurs (architect, bouw- begeleiding, advisering installaties)
  • Hecon Bouwgroep (bouw)
  • Aveco de Bondt ingenieursbedrijf (constructeur) Metaflex Isosystems (isolatiepanelen en koelceldeuren) GTI Koudetechniek (koeltechniek)
  • NAWI (krattenwasinstallatie, krattentransportsysteem, hangbanen, sanitaire sluizen, handenwasgelegen-heden, bottensilo, uitsnij- en uitbeenlijnen) RBK Automatisering (logistieke software)
  • Dibo Cleaning Systems (hogedrukreiniging) Ruys Vloeren (margia graniet- en stonevloeren)

De directie van Deen Hobu Vlees B.V. bestaat uit de eigenaren Ton Leuver, Jeroen Buis, Robbert van ’t Hoff (op foto) en Hans ten Brink. De geschiedenis van de

onderneming gaat terug tot 1921. Aan de varkensgrossierderij annex het tot in 1995 bestaande slacht- huis in Bussum waren de namen van de families Deen en Van Voorst verbonden.

De combinatie met het vleesver- werkend bedrijf Hobu in Voorhout ontstond in 2001 na een manage- ment buy-out. De vestiging in Voorhout werd in 2006 afgestoten. De eerste paal voor het nieuwe

bedrijfspand van Deen-Hobu op industrieterrein Sallandsekant in Almere werd in oktober 2006 geslagen. We praten over een kavelgrootte van 11.500 m2 en een vloeroppervlak van 8.500 m2.

LOGISTIEKE VLEESVEREDELING

„We zijn een logistiek vleesveredelingsbe- drijf met als kernactiviteit vraaggestuurde maatwerkproductie op de terreinen vers vlees, convenience en logistieke service,” vertelt Ton Leuver. „En dat is steeds vaker een combinatie.”

Deen-Hobu koopt zijn varkens levend in. Dagelijks ruim 1000 stuks, die worden geslacht bij Compaxo in Zevenaar. „Dit levert een ideale mix op voor onze afnemers in

de vlees(waren)industrie, retail, (centrale) slagerij en foodservice,” aldus Leuver. Rund- vlees levert Deen-Hobu uiteraard ook in ver- schillende kwaliteiten en gewenste snitten, inclusief een volledig biologisch assorti- ment. De productie in Almere start dagelijks op met Halalproducten uit een compleet assortiment rund-, kalfs- en lamsvlees.

De activiteiten op het gebied van conve- nience bestaan uit de productie van verse vlug- en panklaarproducten en die van specialiteiten. De meeste van deze produc- ten worden topseal verpakt en dagelijks gedistribueerd.

Tenslotte is Deen-Hobu actief als logistieke serviceprovider. Robert van ’t Hoff: „We dis- tribueren niet alleen onze eigen producten, maar nemen ook producten mee van derden die wij naar klantenwens op voorraad houden en orderpicken.” Goed voorbeeld daarvan is het volledige assortiment vlees- vervangers van Valess.

SNEL AANPASSEN

De realisatie van een optimale produc- tielocatie was uiteraard het doel van de nieuwbouw. „Deze optimalisatie heeft betrekking op de efficiency, op de kwali- teit van het gebouw, het productieproces, de arbeidsomstandigheden en het milieu en op de flexibiliteit,” zo licht Robbert van ’t Hoff desgevraagd toe. „Veranderingen gaan razendsnel. Het gebouw is daarom zo ontworpen, dat we ons snel kunnen aanpas- sen aan toekomstige omstandigheden.”

Het productieproces vindt plaats in een tweetal centrale productieruimten: voor vers vlees en voor convenience. De vers- vleeslijn loopt van eerste snit tot en met af- gesneden delen of, als het rundvlees betreft, gevliesde technische delen. Het vlees kan in dieptrekkers worden verpakt. Automatisch is het hakenretourtransport en de aanvoer van de kratten, die op de bovenverdieping worden gewassen en opgeslagen. Dagelijks zijn er circa 10.000 kratten in gebruik. Direct aan deze productieruimte grenzen de bottensilo en een aanvriescel ten behoeve van slice-activiteiten.

In de andere hal worden de gemaksproducten en specialiteiten samengesteld. Van basisgrondstof via verschillende verkleiningshandelingen tot en met topseal consumentenverpakking. Ook hier sluit een koelcel op –5 graden aan voor snij-activiteiten of het afkoelen na grillen.

DOORDACHT LOGISCH

Het nieuwe bedrijfspand van Deen-Hobu is weloverwogen en logisch gebouwd. Zowel

wat betreft routing, inde- ling, inrichting en keuze van systemen en leveran- ciers. Doordachte details zijn onder meer de centrale gang voor de logistiek van have en goed van en naar productie, opslag(cellen), expeditie en dergelijke.

Alle ruimten hebben een vrije hoogte van 4.60 meter, die ruimte biedt voor de opslag in meerlaagse stellingen. Het centrale vrieshuis met invriestunnel en verrijdbare stellingen is 12 meter hoog. De bedrijfsvloer is gelegd op 1.20 meter om

zonder hoogteverschil te kunnen laden en lossen. Het koelsysteem werkt op basis van CO2 en ammoniak. Van de restwarmte wordt optimaal gebruik gemaakt voor de warm- watervoorziening.

Via een centrale hygiënesluis bereiken de medewerkers, zo’n 220 in getal, de produc- tie, waar een speciale luchtbehandelings- installatie zorgdraagt voor een optimale temperatuurbeheersing zonder tocht en ge- luidsoverlast. De helft van de medewerkers is in vaste dienst; anderen worden ingeleend via een tweetal bedrijven dat bij Deen-Hobu kantoor houdt. Tenslotte is zelfs voorzien in een opleidingsruimte met geïntegreerde kookstudio voor productontwikkeling, -testen en -presentaties. Via een speciale bezoekersgang kunnen geïnteresseerden een blik werpen op de productie zonder de werkvloer te betreden.

DE PAN UIT

Buis, Ten Brink, Van ’t Hoff en Leuver stellen zichzelf voor als meewerkende directieleden. „Ons bedrijf kent korte lijnen, ook fysiek tussen bijvoorbeeld verkoop, productie- leiding en productie,” zegt Jeroen Buis, die de nieuwbouw ziet als een belangrijke pijler onder de optimalisatiedoelstelling van Deen-Hobu. „We hebben met deze locatie de juiste omstandigheden gecreëerd voor de productie van een totaalpakket aan producten op klantspecificatie, met korte leadtimes en een lange houdbaarheid.”

Op basis van de huidige situatie ziet de directie van Deen-Hobu groeiperspectieven in volume én activiteiten voor binnen- en buitenlandse afnemers. Als één van de mogelijk toekomstige uitbreidingen noemt zij het grillen en braden van producten, terwijl volumegroei vooralsnog binnen de huidige werktijden en indien nodig via een meer- ploegensysteem kan worden opgevangen. „En als het bij Deen-Hobu binnen afzienbare tijd echt de pan uitrijst, ligt er een optie op het naastgelegen terrein,” klinkt het geruststellend.

Vloeren kunnen tegen ‘n stootje

Bij de bouw van het eigen bedrijfspand heeft de directie van deen-hobu geïnvesteerd in kwaliteit. „Onze nieuwbouw moest in elk geval voldoen aan alle eisen en tegen een stootje kunnen,” Vertelt Robbert van ’t Hoff. „Wij hebben als directie daarom zelf de keuze gemaakt voor de leveranciers van de isolatiepanelen, de koeling en de vloeren.” Op basis van eerdere ervaringen met margia granietvloeren, diverse referentiebezoeken bij andere bedrijven en een gedegen prijs-kwaliteitafweging koos deen-hobu wat de vloeren betreft voor ruys. robbert licht de keuze toe. „De vloeren waren bij ons dus beslist geen sluitpost op de begroting.
Waar we precies op gelet hebben? De vloer moest goed schoon te maken zijn. Hij mocht niet glad worden en geen vuil inlopen. Hij moest stevig zijn en niet beschadigen door vallende haken, bakken en dergelijke. voorts moest de afwerking bij vloer en muur hufterproof zijn. Bij ons zit er een kilometer stootband in. Het is een combinatie van rvs en beton en net zo onderhoudsvrij als de vloer zelf. natuurlijk was ook het uiterlijk van belang en hebben we ge- keken naar de aanbrengtijd van de vloer en de prijs per m2. wat een vergelijking qua investering tussen verschillende leveranciers extra lastig maakt, is dat alternatieve vloersystemen vaak alleen als toplaag worden aangeboden en er apart een ondervloer op afschot bij de aannemer moet worden ingekocht.” Bij deen-hobu zien we de margia uitgewassen granietvloer in alle productieruimten op de begane grond. in totaal gaat het daarbij om circa 4000 m2. Door Ruys vloeren wordt tevens het afschot in de vloer aangebracht. Met het minimale afschot van

1% garandeert Ruys dat er geen plasvorming plaats- vindt. „Velen realiseren zich het belang hiervan niet of onvoldoende,” merkt Robbert van ’t Hoff op. alle granietvloeren zijn voorzien van een transparante epoxy impregneer voor een snellere schoonmaak, een betere chemische resistentie en een mooiere aanblik.

Op de verdieping, in de krattenopslag en het verpakkingsmagazijn, en in een tweetal koelcellen op de begane grond heeft ruys de margia stone vloer gelegd. deze in rood uitgevoerde vloer is geschikt voor intensief gebruik, maar heeft minder antislip en is minder bestand tegen vet- en bloedzuren. Deze vloer wordt echter volgens hetzelfde principe gemaakt als de granietvloer, zodat ook hier het afschot tegelijkertijd kan worden gemaakt in dezelfde diktes. Van de Margia Stone is in Almere 1000 m2 gelegd.