Bakkerij Fuite automatiseert

 

Automatisering maakt processen op de werkvloer efficiënter. Door meer inzicht in goederenstromen en voorraad bijvoorbeeld, zoals Bakkerij Fuite uit Apeldoorn nu ervaart. De kans op fouten wordt kleiner en de bakker grijpt nooit meer mis.

Bakkerij Fuite breidde net zoals veel andere familiebedrijven danig uit door de generaties heen. Brood en gebak vinden in grote hoeveelheden hun weg naar afnemers in binnen- en buitenland, zoals al in het juninummer 2020 van Vakblad Voedingsindustrie was te lezen. Voor die productie, waaronder de miljoen zachte bolletjes die wekelijks de fabriek uit komen, zijn geoliede bedrijfsprocessen een must. Reden om dit jaar de grondstoffenregistratie en -uitgifte naar de productie te automatiseren. Geen onlogische keuze, voor wie bedenkt dat Fuite werkt met zo’n 500 recepturen die elk bestaan uit meerdere ingrediënten en waardoor er dus een complexe voorraad grondstoffen is vereist.

Kwaliteitsregistratie

Automatisering ondersteunt de voedingsindustrie in de naleving van voedselveiligheidseisen en het vergroot de transparantie in de keten. Met de automatisering van de grondstoffenregistratie, met FOBIS-software, is de voorraad voor Bakkerij Fuite nu op elk moment realtime inzichtelijk. Zo is er meer te sturen op de inkoop en wordt voorraadbeheer efficiënter. “We weten nu continu wat er in huis is. Nooit te veel, wat verspilling voorkomt en nooit te weinig, zodat de bakker nooit misgrijpt”, zegt directeur Klaas Fuite. De automatisering beperkt zich niet tot het vastleggen van de grondstoffen, benadrukt hij meteen. Ook andere goederen zoals verpakkingen worden bij binnenkomst digitaal vastgelegd in het systeem. De kwaliteitsregistratie waarbij bakkers de binnengekomen grondstoffen controleren, is eveneens gedigitaliseerd. “Voorheen beantwoordde een bakker die kwaliteitsvragen handmatig. Nu doet hij dat digitaal en wordt die informatie direct opgeslagen in het nieuwe systeem FOBIS”, verduidelijkt Bernie Schlepers, Fuite’s supply chain manager, die de automatisering hielp implementeren. Dat die informatie met één druk op de knop inzichtelijk is, is onder meer nuttig met het oog op controles. Die van de leveranciersfactuur bijvoorbeeld, een handeling die vóór de automatisering eveneens met de hand werd verricht.